Silvoterapie

Silvoterapia este o practică terapeutică străveche și constă în a realiza diferite exerciții fizice în pădure, de la jogging și mersul pe bicicletă până la plimbări foarte scurte, odihnă și meditație la umbra arborilor. Aerul din pădure este foarte bogat în oxigen, conținând o cantitate apreciabilă de ioni negativi de oxigen. Acesti ioni de oxigen sunt precum niște compuși organici indispensabili vieții – “vitaminele aerului”. Ei stimulează toate funcțiile organismului, ajutând la menținerea tinereții printr-un proces eficient de oxigenare a creierului.
Această formă de terapie,combinată cu turismul și cu plăcerea de a ne plimba prin pădurile zonei montane din orașul Uricani a dus la crearea de poteci turistice tematice, pe care turistul poate profita de efectele benefice ale pădurii. Aceste poteci tematice, având lungimi relative mici, au atras un număr mare de turiști. Amintim:

  • Poteca turistică tematică ”Cărarea titanilor”- Oraș Uricani
  • Poteca turistică tematică ”Traseul liliacului” - Valea de Brazi
  • Poteca turistică tematică ”Podul natural de la Scocul Urzicarului” - Câmpul Mielului
  • Poteca turistică tematică ”Cascada Sterminos” - Oraș Uricani
  • Poteca turistică tematică ”Cascadele din Valea Mării și Lazăru” - Câmpu lui Neag
  • Poteca turistică tematică ”Cascada Firizoni” - Valea de Brazi
  • Circuitul turistic tematic ”Paradisul verde din Cheile Iarului” - Câmpușel
Având în vedere faptul că aceste poteci tematice se parcug ușor și într-un timp relative scurt, Primăria orașului Uricani, Prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Uricani intenționează să dezvolte mai multe astfel de poteci turistice tematice în care pe lângă beneficiile silvoterapiei, turistul, să poată admira și diferite obiective turistice.
Un punct forte aparte îl au comunitațile locale de momârlani, unde turistul care parcurge aceste poteci tematice poate solicita diferite produse locale specific momârlanilor: lapte și brânzeturi, produse afumate, fructe, sucuri și dulcețuri, miere și produse din miere, etc.

 

De asemenea, aceste “vitamine” activează circulația sângelui, crește numărul globulelor roșii, favorizează somnul și ușurează respirația celor cu probleme pulmonare. Aerul pădurii fortifică, vitalizează, crează o stare de bună dispoziție, iar pe lângă ”vitaminizarea” cu aer curat, turistul poate colecta bureți și ciuperci sau să guste din natură fructe de pădure: mure, zmeură, affine, frăguțe, etc.
De această terapie se pot bucura cei suferinzi de probleme respiratorii, migrene, probleme psihice ușoare (iritare, nevroze, insomnie) etc., iar perioada optimă a unui asemenea tratament este înainte de masă și noaptea.
Alte “leacuri” pe care pădurea le produce neîncetat sunt fitoncidele, care sunt “antibioticele pădurii”. Acestea sunt niște substanțe organice volatile cu acțiune bactericidă, fungicidă, bacteriostatică și fungistatică. La majoritatea arborilor aceste substanțe antibiotice cresc treptat din primăvară, ajungând la cele mai înalte valori în lunile de vară și începutul toamnei, după care scad. Cel mai bun producător a fitoncide este pădurea de pin și brad. Aerul din pădurile de brad este, practic, steril. Fitoncidele de pin și brad măresc vigoarea generală a organismului, au un efect benefic excelent asupra sistemul nervos. Manifestări deosebite a proprietăților fitoncidelor se manifestă la arbori cum ar fi: anin, arțar, călin, iasomie, magnolie, mesteacăn, plop, salcie, salcâm.
În psihoterapie, tratamentul cu ajutorul pădurii are importante efecte asupra psihicului uman. Psihoterapeuții afirmă că pădurea poate influența psihicul uman prin formele, culorile, sunetele și mirosurile care există în pădure. Astfel, copacii înalți exprimă voință și dârzenie, cei cu coroana mare și bogată exprimă măreție și putere. Arborii cu o formă neregulată exprimă multă imaginație. De asemenea, cei cu ramuri groase și puține exprimă forță, iar cei cu ramuri subțiri și numeroase – sensibilitate; ramurile sinuoase exprimă dificultate, cele orizontale – statornicie, cele verticale – dorința de afirmare, iar cele înclinate – lipsa de voință. Frunzele mari și groase exprimă forța, cele subțiri și sensibile la adierea vântului – agitație, instabilitate. Specialiștii afirmă că o pădure privită de aproape are efecte stimulatoare, iar de departe are efecte sedative.



Prin principiul rezonanței, noi putem să asimilăm de la arbori o parte din forța și farmecul lor, amplificându-ne energia subtilă necesară armonizării ființei noastre pe multiple planuri. Astfel, de exemplu, se recomandă celor triști să se plimbe prin păduri de brazi sau toamna pe potecile din pădurile de fag, când frunzele lor sunt galben - ruginii. Celor apatici să se plimbe printre plopi sau brazi, iar celor rigizi să se relaxeze pe malul apelor cu salcii plângătoare.
Aceasta metodă terapeutică este indicată în combaterea oboselii și a stresului, celor suferinzi de astm bronșic, bronșită cronică, ateroscleroză, hipertensiune arterială, nevroze, insomnie, dar și omului sănătos pentru călirea organismului.

Sursa: https://silvanews.ro/alte-stiri/silvoterapia-cum-te-ajuta-padurea-sa-fii-sanatos/

Silvoterapia se poate combina colectarea plantelor medicinale care pot fi folosite în tratarea diferitelor afecțiuni (fitoterapie) sau având un scop gastronomic prin culegerea ciupercilor și a bureților (Mic ghid de ciuperci comestibile)

Alte recomandări pentru iubitorii plimbărilor în natură și a practicării silvoterapiei (poteci nemarcate):

  • Oraș Uricani - Zona vechiului agrement - Casa Betania - Stâlpul verde - Poienile Țiganca - Poiana Ionașcu - Uricani;
  • Oraș Uricani - Bulzu Buhanilor - Cheile Furului - Sat Valea de Brazi - DN 66A;
  • Valea de Brazi - Dinoni - Valea Arsa - Cheile Arsa - retur;
  • Valea de Brazi - Firizoni - Mârșevoni - Drumul forestier Pârâul Stânconilor - Punct Belvedere Stânconi - retur;
  • Câmpu lui Neag - Fețele Topliței - Valea Bilugu - DN 66A;
  • Câmpu lui Neag - Pensiunea Forrest Vibe - Lacul Valea de Pești - DN 66A;
  • Câmpu lui Neag - Pensiunea Retezat - Drumul Nemților - Culmea Arcanu - retur;
  • Câmpu lui Neag - Valea Rostoveanu - Cheile Rostoveanu - Cascade - retur (dificil, 80% din traseu se merge pe lângă pârâul Rostoveanu, există câteva pasaje mai dificile);
  • Câmpu lui Neag - Gura Butei - Complex turistic Cheile Buții - Cheiel Buții - Poienile din Dealul Buta - Valea Lazăru - DN 66A;
  • Câmpu lui Neag - Culmea Pleșa - Schitul Pleșa - retur;
  • Câmpușel - Cumpăna apelor Jiu-Cerna - retur.

Iar dacă ne-ați vizitat, vă rugăm fiți responsabili la ieșirile în natură, echipați-vă cu echipament de munte, păstrați curățenia și liniștea în pădure, furați cât mai multe imagini din natură.

VisitUricanii

2021

web counter

©Soo