Rafting
Râul Jiu - format din unirea Jiului de Est cu Jiul de Vest este considerată de mulți cea mai spectaculoasă și cea mai lungă zonă de rafting din Romania - 33 km. Motivele sunt simple: Jiul are debit mare începând din primăvară până în toamnă.
Primele însemnări legate de Jiu provin de la Herodot. Prima denumire a râului a fost Rhabon. Aşa apare în primele referiri importante despre cursul de apă pe care le fac istoricul Strabon şi Pliniu cel Batrîn, în secolul a II-lea d.H. Primul document în care este schiţat cursul râului aparţine lui Claudius Ptolomeus din Alexandria. În perioada de formare a statului dac, denumirea râului a fost înlocuită cu Gilfil sau Gilpil. În anul 1700, râul apare într-o hartă cu actuala denumire. Stolnicul Cantacuzino a întocmit prima hartă în care râul figurează sub numele de Jiu.
Râul se întinde pe o lungime de aproape 350 de kilometri şi cuprinde un areal de 10.469 km. pătraţi. Adună apele a numeroşi afluenţi. Jiul formează cel mai sălbatic defileu din ţară, în lungime de 33 de kilometri, între localităţile Livezeni şi Bumbeşti Jiu. Această zonă face parte din Parcul Naţional «Defileul Jiului». Suprafata totala a Parcului este de 11.127 de hectare, majoritate, a acesteia aflându-se pe teritoriul judetului Gorj, 10.545 ha, iar restul revenind judetului vecin, Hunedoara.
Practicarea raftingului pe Jiul de Est și Jiul de Vest este posibilă doar primăvara și toamna, în perioadele cu precipitații și odată cu topirea zăpezilor.
VisitUricani
2020
©Soo