Munții Retezat

Munții Retezat fac parte din Carpații Meridionali, grupa montană Retezat-Godeanu.

Se înalță între două depresiuni importante, Petroșani și Hațeg și între două râuriimportante, Râul Mare, care îi delimitează la nord și est și Jiul de Vest, care îi delimitează la sud.

Sunt înconjurați de Munții Țarcu la vestMunții Godeanu, la sud-vest și Munții Vâlcan, la sud.
       
Au forma literei H, fiind formați din două creste unite între ele. Partea cea mai importantă a masivului este alcătuită în principal din roci cristaline și se numește Retezatul Mare; partea sudică are relief dezvoltat în calcare, se numește Retezatul Mic.
Primăvara, Retezatul înfloreşte spectaculos, pregătind toate pajiştile munţilor, în culori vii, căzute din curcubeu. Bogăţia floristică nemaipomenită, peisajul căldărilor glaciare şi al vârfurilor ascuţite de la 2500 metri farmecă ochiul turistului
       
Rezervaţia Parcul Naţional Retezat protejează o diversitate florală de excepţie pentru o zonă montană înaltă, cu versanţi abrupţi, ridicaţi dintre grohotişuri albe şi păduri seculare. Pe o suprafaţă de 850 km², mărginită de Râul Mare (la vest), Valea Streiului (la nord) şi Valea Jiului (în sud şi est), Munţii Retezat se desfăşoară în culmi semeţe, în poalele cărora sclipesc apele celor 85 de lacuri glaciare.

Aici, multe din cele 1190 de specii de plante superioare (o treime din speciile înregistrate în întreaga ţară) sunt endemice, iar 130 de specii se regăsesc în „lista roşie”, fiind apreciate ca vulnerabile sau pe cale de dispariţie.

Într-o atât de mare grădină de flori, călătorul se poate rătăci cu orele, fără a putea să desluşească toate speciile, să se bucure de toate nuanţele şi să ghicească toate parfumurile. Abia într-un sfârşit, poteca lui trece de marginile covorului petale, până la ultimul marcaj de pe vârful din Retezat.

Retezatul este primul parc național al României și a fost înființat la iniţiativa lui Alexandru Borza, fondatorului Grădinii Botanice din Cluj, şi a biologului Emil Racoviţa, în anul 1935. În 1979 devine Rezervaţie a Biosferiei, prima de acest fel din țară.

   

 

VisitUricani

2020

web counter

©Soo