Cheile
Pentru a vizita cheile din oraşul Uricani se află la 29 km de Petroşani şi la 125 km de localitatea Deva, reşedinţa judeţului. Accesul spre Uricani se realizează prin intermediul DN 66 A (în curs de modernizare, cică), care va lega Transilvania de sud-vestul României, prin celebra staţiune Băile Herculane.
Realizarea acestui drum DN 66A, de-a lungul râului Jiu și a râului Cerna, ar urma să lege direct orașul Petroșani de Stațiunea Băle Herculane, deși există rute ocolitoare prin Baia de Aramă sau prin Caransebeș. Drumul va traversa prin Grupa munților Retezat - Godeanu două parcuri naționale (Retezat și Domogled - Valea Cernei) ce adăpostesc ultimul PFI (Peisaj Forestier Intact) din Europa la sud de Cercul Polar, o adevărată minune naturală recunoscută internațional și care am dori să fie conservată. Realizarea acestei șosele va fi “un dezastru din punct de vedere științific”, întrucât modernizarea drumului nu rezolvă problemele reconversiei profesionale a populației Văii Jiului. Acest peisaj forestier intact este un teritoriu în cadrul zonei de pădure, care conține ecosisteme împădurite și neîmpădurite (gol alpin, lacuri, mlaștini), cu influențe umane minime și care măsoară o suprafață de cel puțin 500 km pătrați și cu un diametru de cel puțin 10 km.
Cheile Valomir - valea cu două rânduri de chei
Sunt ușor de localizat, se află situate pe versantul nordic al Munților Vâlcan, adică în sectorul sud-estic al Carpaţilor Meridionali, lângă localitatea Uricani, din Depresiunea Petroșani, la o distanță de 1,5 km de oraș, iar pârâul Valomir a străpuns calcarele și m-a format.
Cheile sunt mici, dar frumoase, există câteva peșteri de mici dimensiuni, dar și câteva faleze la care iubitorii escaladei vin să danseze pe verticală. Cheile sunt traversate de un drum forestier aflat într-o stare bună și destul de circulat. La intrarea în chei se află o mică parcare și un izvor cu apă rece pentru turistul ostenit.
![]() |
![]() |
---|
Un al doile rând de chei, tot având o lungime mică (200 - 300m) se află la 5 km amonte pe pârâul Valomir acestea fiind dezvoltate în granit, ca urmare a străpungerii acestei roci de către debitele mari ale râului, posibil în perioada ultimei glaciațiuni.
Cheile Sterminos
Se află pe pârâul cu același nume, Sterminos, la 5 - 6 km distanță de orașul Uricani, Au o lungime mică (300 m) și sunt traversate de drumul forestier practicabil cicloturismului și mountainbike-ului. Pot fi vizitate parcurgând traseu tematic Cascada Sterminos.
![]() |
![]() |
---|
Valea de Brazi
Se află situate în satul Valea de Brazi, fiind traversate de pârâul cu acelaș nume și de drumul forestier care ajunge până la Troița eroilor din primul război mondial din muntele Tulișa. Au o lungime de 350 m și un număr de 20 de peșteri de diferite lungimi: Peștera Urșilor 4480m, Peștera din Valea de Brazi 1570m, Peștera salamandrelor 350m, Peștera bisericuța, dar și câteva trasee de escaladă. Drumul forestier este recomandat cicloturismului, aici aflându-se traseul cicloturistic Tulișa cu plecare din DN 66A - Cheile Valea de Brazi - Troița din Tulișa - Refugiul Tulișa - Dealul Babii - Vulcan (27km).
![]() |
![]() |
---|
Cheile din Arsa
Sunt niște chei scurte și puțin înalte (40m) în care abundă vegetația cunoscute ca loc de refugiu în trecut, când turcii adalăi (de la Ada Kaleh) veneau să înrobească populația din zona Jiului de Vest. Se află localizate pe pârâul Arsa, accesul realizându-se prin satul Valea de Brazi, se urmează drumul asfaltat ce traversează cătunul Dinoni, după care se urmează un drum forestier (aprox. 1 km). În Cheile Arsa se află două peșteri: Peștera cu balcon și Peștera Murgului, acestea fiind cele două refugii naturale ale momârlanilor din trecut.
![]() |
![]() |
---|
Cheile Oproni
La ieșire din satul Valea de Brazi, în apropiere de DN 66A se afă Cheile Oproni, dezvoltate de pârâul Oproni în roca sedimentală piemontului nordic de sub munții Retezat. În apropiere se află Cheile și cascada Firizoni, un sfinx și o baba.
![]() |
---|
Cheile Firizoni
Sunt ușur de localizat fiind aflate la ieșirea din satul Valea de Brazi, la mică distanță de Cheile și Cascada Oproni. Sunt chei scurte, formare de un mic pârâu ce a săpan in sedimentul piemontului și se termină cu o cascadă în două trepte. Pentru a putea fi vizitate, C.N.I.P.T. Uricani a amenajat un scurt traseu tematic unde se pot vizita cascada, baba aflată deasupra cheilor și sfinxul din Firizoni.
![]() |
![]() |
---|
Cheile Negrului
Se află în apropiere de Buta Sat și sunt ușor de localizat. Cheile Negrului au dimensiuni reduse, au abrupturi de calcar cu înălţimi mici de la 20-40 m, iar în ansamblu ne lasă impresia unor chei de tip canion. În aceste chei se află construit Parcul de aventură Pârâul Negru, punct de atracție pentru turiști, iar în apropiere de intrarea în chei se află Pensiunea Retezat.
Aici se află 9 peşteri ce sunt amplasate la baza pereţilor suspendaţi în ambii versanţi. Cavităţile au dezvoltări relativ mici (între 13-162 m), dintre care se remarcă Peştera cu Pilieri de peste 150 m. Deşi nu am intrat decât în 3 peşteri (aici întâlnim: Peştera cu Pilieri, Peştera cu Horn, Peştera cu trei intrări, Peştera Cotită, Peştera cu Prăbuşiri, Peştera cu Arcade, Peştera Meandrului Dublu, Peştera Îngustă, Peştera Izbucului), am fost impresionaţi de galeriile fosile, de prăbuşirile care apar în unele locuri şi de forţa de erodare a apei în calcar unde creează forme deosebite.
Cheile Negrului sunt locul ideal de petrecere a timpului liber în perioada verii.
Valea Mării
Cheile și canionul Valea Mării este locul ideal pentru o plimbare în zilele toride de vară, fiind diferit față de multe canioane deoarece oferă chiar și în perioadele secetoase de vară un debit deosebit de mare de apă. Este spectaculos în special în zona ultimei cascade (35m). Debitul mare de apă se datorează faptului că valea își are receptorii chiar de sub creasta principală a Munților Retezat. Toate pârâurile din căldarea glaciară de sub vârfurile Păpușa Custurii, Vârful Custura și Vârful Valea Mării sunt drenate către Valea Mării. C.N.I.P.T. Uricani a amenajat poteca declarând-o traseu turistic tematic, în locurile mai expuse au fost reparate scări de lemn și instalate balustrade din cablu. Parcurgerea Traseului tematic cascadele din Valea Mării - Valea Lazăru înseamnă vizitarea a 8 cascade de diferite dimensiuni pe cele două văi. Cea mai mare și mai impresionantă cascadă este cea de 35m, are la bază o frumoasă marmită în care curajoșii se pot scălda în apa rece ce ajunge în canion de la altitudine mare, adunată din căldarile glaciare de sub Vf. Lazăru, Vf. Mării și Vf.Gruni.
Cheile Buții
Zona Cheile Buţii, este situată în partea de sud a Munţiilor Retezat, în satul momârlănesc Câmpu lui Neag – este un loc vizitat de turiştii autohtoni şi foarte apreciat de cei din ţările vestice, tocmai pentru aspectul virgin al terenului și natura abundentă, dar și ospitalitatea momârlanilor.
Săpate în formaţiuni calcaroase (încă din perioada jurasicului), Cheile Buţii reprezintă o succesiune de meandre încătuşate, cu ziduri abrupte ce au înălţimi pe alocuri de 100 m – perfecte pentru pasionaţii de alpinism.
O altă atracţie o reprezintă reţeaua vastă de peşteri uscate şi active, baraje naturale şi cascade impresionante care curg prin jgheaburile modelate de cursul pârâului Buta (apa ce izvorăşte din Tăul Buții din Munţii Retezat) care, de-a lungul anilor a săpat temeinic în piatră formând spectaculoasele chei.
Exista şi trasee turistice ce au ca punct de plecare Cheile Buţii. Majoritatea lor sunt recomandate pentru practicare doar în sezonul de vară:
– Cheile Buţii – Lacul Bucura (timp de mers 8 – 10 ore);
– Cheile Buţii – Vârful Piatra Iorgovanului (timp de mers 7 – 9 ore);
– Cheile Buţii – La Stânca (Punct de Belvedere)
– La Fâneţe (timp de mers 30 – 45 minute).
![]() |
![]() |
---|
Cheile Scocului
Se află pe valea Jiului de Vest fiind traversate de DN 66A.
![]() |
![]() |
---|
Cheile Urzicarului
Retezatul Mic ascunde cele mai frumoase surprize pentru iubitorii deaventură, iar vestul Văii Jiului - una dintre cele mai importante zone carstice din România, merită o atenție deosebită. Unul dintre cele mai spectaculoase trasee este cel din Cheile Urzicarului sau Scocul Urzicarului cum mai este cunoscut. Pentru a le vizita vă recomandăm Traseul tematic ”Podul natural de la Scocul Urzicarului”, cu plecare din Câmpul Mielului.
![]() |
![]() |
---|
Cheile Scorota
Modelarea glaciară a dat naştere unui uimitor peisaj geomorfologic, prin preluarea bazinului de recepţie ale cursurilor preglaciare care s-au adâncit bine în relief, iar acumulările bogate de firn şi gheaţă au dat naştere prin erodare şi modelare acestor chei.
Prima porţiune a traseului, care trece prin cheile efective, este ca o plimbare, se urcă foarte demol, pe alocuri aproape deloc. Cheile Scorota sunt absolut superbe, foarte înguste în câteva porţiuni, dar cu pereţi impunături.
Următoarea porţiune nu este foarte grea de fapt (începem să urcăm, dar doar câteva porţiuni sunt mai abrupte), aşadar întregul traseul este potrivit şi pentru copii de orice vârstă.
Până la stână se ajunge în oră şi jumatate de unde priveliştea spre chei, cu Oslea în fundal, este superbă şi liniştitoare.
![]() |
![]() |
![]() |
---|
Cheile Jiului de Vest
Cheile Jiului de Vest sunt prezente de-a lungul DN 66A, pe toată lungimea văii în zona de munte, cu excepţia bazinetelor Câmpuşel şi Câmpul Mielului. Adâncimea cheilor şi depărtarea pereţilor nu le fac aşa de impunătoare ca şi celelalte zone cu chei din masiv.
Apa Jiului este captată în subteran prin intermediul sorburilor, fiind identificate 5 astfel de pierderi de-a lungul talvegului. Jiul de vest are apă doar în perioada ploilor şi topirii zăpezilor, în rest, porţiunile cu scurgere sunt determinate de aportul râurilor Şarba unit cu Soarbele, Ştirbu, Ursu, Jidanu şi Pârâu Rece de pe versantul drept, din Muntele Oslea.
Calcarele – cele care dau personalitate morfologică şi geologică regiunii – sunt cuprinse din punct de vedere structural într-un sinclinal, sau mai precis într-un flanc de sinclinal, al cărui ax are o direcţie de dezvoltare NE – SV, ax pe care s-a instalat şi Valea Jiului de Vest iar în continuare, spre SV, Valea Cernei. Spre sud – vestul zonei, acest sinclinal se înfundă, stratele suferind o cădere în aceeaşi direcţie, direcţie urmată şi de apele subterane ce se drenează din bazinul Jiului de Vest în bazinul Cernei.
Cheile Iarului
Cele mai frumoase, cele mai sălbatice.
Ar fi multe de spus, dar mai bine vă recomandăm Circuitul tematic ”Paradisul verde din Cheile Iarului”, un traseu de 5 - 6 ore, cu plecare din Campingul Valea Iarului.
![]() |
![]() |
![]() |
---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |
VisitUricani
2020
©Soo