TOP 9VJ

Dăm startul în vara lui 2024!!!

Dacă te-ai plimbat prin Ținutul Momârlanilor (Depresiunea Petroșani - Valea Jiurilor) ai parcurs Ruta Cultural Turistică ”Ținutul Momârlanilor” te provocăm:

Ești pregătit să cucerești cele mai înalte vârfuri ale Depresiunii Petroșani - Valea Jiului?

Noi îți propunem TOP 9VJ.

Ce este Top 9VJ!

Parcurgerea în ritm de drumeție a celor mai importante vârfuri ce înconjoară Depresiunea Petroșani - Valea Jiului. Vârfurile munțior ce înconjoară Ținutul Momâranilor pot fi asemănate cu turlele unei cetăți (o cetate a momârlanilor, locuitorii arhaici ai Depresiunii Petroșani), iar pentru a vedea vestita depresiune, participanții la TOP 9VJ au ocazia de a privi din înățimea fiecărui vârf o altă parte din Ținutul Momârlanilor.

Cele 9 vârfuri pot fi urcate în orice ce zi în care Summitu este deschis, de preferat în zilele frumoase și senine.

Cele nouă vârfuri se află pe teritoriile administrative ale localităților Văii Jiului: Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani și pot fi parcurse și urcate pe traseele turistice montane care plecă din aceste localități.

TOP 9VJ e vrea să fie alternativa la înălțime a Rutei cultural turistice ”Ținutul Momârlanilor” un proiect cultural turistic care se defășoară prin toate localitățile in Depresiunea Petroșani - Valea Jiului, de la Est la Vest ( Peștera Bolii - Parcul e aventură Pârâul Negrului).

TOP 9VJ va fi un circuit al înălțimilor Văii Jiului care poate fi relizat de orice iubitor al drumețiilor montane.

Ce NU este TOP 9VJ?

NU este o compețiție!

 

NU există barem de timp!

 

 

NU există limită de vârstă!

Ce trebuie să faci?

Cum dovedești că ai parcurs integral traseul TOP 9VJ?

Unde are loc premierea?

La Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Stațiunea turistică Uricani sau premiul poate fi transmis prin poștă.

Premiul va consta în diplomă, medalie, materiale informative și de promovare, tricou TOP 9VJ, etc. în plus pe portalul VisitUricani va exista o pagină dedicată celor care au parcurs integral TOP 9VJ.

Variante acces (din Ținutul Momârlanilor):

Munții Șureanu - Vf. Pătru

Despre Vârful lui Pătru:

- Cel mai înalt vârf din munții Șureanu - 2130 m.

- În apropiere se află Situl istoric Castrul roman de sub Vf. lui Pătru. Situl este situat la marginea de sud a Munţilor Şureanu, (locul unde se află atât centrul Regatului Dac, cât şi cea mai mare concentrare de castre temporare romane). Poziţia componentei este oarecum îndepărtată de restul taberelor, totuşi foarte dominantă, fiind situată la doar câteva sute de metri distanţe de cel mai înalt punct al acestui grup montan, Vârful lui Pătru (2133 m), într-un loc bine protejat, o şa de munte la aproximativ 1990 m altitudine.

- Castrul Roman de la Vârful lui Pătru, este a doua fortăreaţă de acest fel din Europa, după cea din Elveţia. Fortificaţiile construite în anul 102 abia se mai disting de la distanţă. Castrul Roman este cea mai înaltă construcţie militară înălţată pe teritoriul României înaintea perioadei moderne.

- Castrul are o formă dreptunghiulară uşor neregulată, măsurând 229–242 × 203–211 m (aproape 5 ha). Sistemul său defensiv constă dintr-un meterez jos de pământ şi un şanţ înconjurător bine vizibil, de aproximativ 3,5 m lăţime şi 0,4 m înălţime/adâncime fiecare. Pe toate cele patru laturi, există o singură poartă (în general 9–13 m lăţime), fiecare având şi un titulus, o linie separată de apărare în faţa intrărilor, compusă din metereze şi un şanţ, care blochează o intrare directă.

- A fost identificată deja la începutul secolului al XIX-lea, deşi cercetarea sa ştiinţifică a început abia la mijlocul secolului al XX-lea. Câteva mici secţiuni arheologice au fost întreprinse aici în 1985. În timpul acestor cercetări nu a fost găsit niciun material arheologic, ceea ce demonstrează în continuare că castrul tipic roman a fost folosit doar pentru o perioadă scurtă de timp.

- Cod RAN ( Registrul Arheologic din România - 8023.01

- Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) - AB-I-s-B-00077

- Accesul se poate realiza prin parcurgerea, la alegere, pe oricare din traseele clasice montane.

- În apropirere se află Domeniul schiabil Șureanu, un paradis al iubitorilor sporturilor de iarnă.

Posibilități cazare: orașul Petrila, pensiunile din Domeniul schiabil Șureanu, Cabana Groapa Seacă.

Munții Parâng - Vf Parângul Mare

Despre Vf. Parângul Mare:

- Munții Parâng oferă iubitorilor de drumeții montane și de natură peisaje extrem de atractive și trasee adecvate pentru toate categoriile de montaniarzi sau de turiști dornici să cunoască munții.

- Vârful Parângul Mare este al patrulea cel mai înalt vârf muntos din România după Moldoveanu (2544 m), Negoiu (2535 m) și VișteaMare (2527 m). În același timp este cel mai înalt vârf din țară care nu se găsește în Munții Făgăraș.

- Posibilități de cazare în Stațiunea turistică Parâng, pensiunile de pe Valea Maleia sau oraș Petroșani.

Munții Vâlcan - Vf. Tenia și Vf. Straja

Despre Vf. Tenia (Pasul Vâlcan) și Vf. Straja (Stațiunea Straja):

- Pasul Vâlcan este o trecătoare situată la nivelul grupei vestice a Carpaților Meridionali în partea estică a Munților Vâlcanului la o altitudine de 1621 m, care face legătura dintre Depresiunea Petroșani și depresiunea subcarpatică Târgu Jiu – Câmpu Mare (Depresiunea Olteană).

- Drumul care traversează Pasul Vâlcan (numit în trecut Pasul Vulcan) este cunoscut de aproape două milenii. În Antichitate, trecătoarea din munţii Vâlcan (de la cota 1.621 metri) care leagă Valea Jiului şi Ţara Haţegului de Oltenia ar fi fost folosită de o parte a legiunilor romane pentru a ajunge în inima Daciei, la Sarmizegetusa Regia.

- Vf. Tenia se află la 15 minute de mers pe cresta munților Vâlcan spre Est (spre vf Drăgoiu, Cândet sau Defileul Jiului), este locul unde se află o bornă de graniță, un ultim vestigiu al Imperiului Austro-Ungar.

- În apropiere se află Monumentul lui Mihai Viteazul, ridicat la inițiativa din 1932 a Societății Culturale „Cultul Eroilor” din București – ce reprezintă un vultur cu aripile întinse ocrotitor peste Oltenia. La bază acesta are un basorelief cu chipul voievodului și o inscripție dedicată lui.

- În Pasul Vâlcan sunt comemorați Eroii Armatei Române care în anul 1916 au purtat, aici, lupte crâncene, la grupul statuar Memorialul Eroilor din Pasul Vâlcan.

Posibilități de cazare în orașul Vulcan sau în zona turistică Pasul Vâlcan.

 

- Vf. Straja se află în punctul superior al Stațiunii turistice Straja.

- Accesul se poate realiza, din Pasul Vlcan pe creasta munților Vâlcan (marcaj bandă roșie), sau pe drumul asfaltat până în stațiune sau cu telegondola, din zona de agrement Brăița. Din Stațiune Straja accesul se realizează pe lângă pârtiile de schi, traseu pedestru nemarcat.

- Despre Straja se spune că ar fi fost în perioada imperiului Austro - Ungar un punct în care erau cazați grănicerii ce patrulau pe creasta munților Vâlcan. De asemenea mai există mai multe povești cu specific local.

- În prezent există peste 200 de cabane, pensiuni, vile și case de vacanță.

Posibilități de cazare în orașul Lupeni sau în Stațiunea turistică Straja.

Creasta Oslea - Vf. Oslea

Despre Vf. Oslea:

- Este cel mai înalt punct din munții Vâlcan, se află situat pe creasta cei poartă numele (Creasta Oslea) și constituie legătura dintre munților din sudul Jiului de Vest cu Munții Mehedinți.

- Creasta Oslea este asemănată uneori cu Piatra Craiului, dar la o scară mult redusă. 

- Este parte din Rezervația naturală Muntele Oslea.

- Oslea este locul de desfășurare a mai multor evenimente sportive: RedBul Oslea HIRIDE, Oslea Night, Ștafeta Carpaților, etc.

- Este un loc sfând al dacilor, zonă în care turiștii vin să se încarce energetic.

- Posibilități Cazare: Glamping Valea Iarului, Camping cort Câmpușel, Pensiuni Câmpu lui Neag.

Munții Retezatul Mic - Vf. Piatra Iorgovanului

Despre Vf. Piatra Iorgovanului:

- Face parte din munții Piule - Iorgovanu, mai cunoscuți sub denymirea Retezatul Mic sau Calcaros.

- Este al treile vârf ca înălțime din Retezatul mic, după Vf. Piule (2081 m) și Vf. Drăgșanu (2080 m).

- Vf. Iorgovanu este muntele vestitelor povești românești de spre Iorgovanu, Greuceanu, balaurul cu trei capete (visituricani.eu/legende.).

- Pe Vârful Iorgovanu se văd cele mai mari și mai frumoase lapiezuri verticale din România.

- Sub Vf Iorgovanu se află 5 poduri naturale: Arcada (aflată sub vârf), Podul din dreapta Cheilor Iarului, Podul mic din Cheile Iarului, Podul din Găuroane, Podul natural din Scocul Urzicarului (Dâlma Ciocanelor).

- Vf. Iorgovanu oferă un peisaj unic în România unde martori de eroziune calcaroși sunt acompaniați de doline, lapiezuri și chiar cavități subterane reprezentate de numeroase avene foarte adânci și numeroase peșteri de dimensiuni medii și mici.

- Este unul dintre cele mai urcate vârfuri montane din zonă atât prin prisma peisajului oferit, cât și prin prisma accesibilității.

- Vârful Iorgovanu este de fapt un martor de eroziune unde se remarcă lapiezurile verticale.

- Posibilități cazare: Glamping Valea Iarului, Camping cort, pensiunile din Câmpu lui Neag, Complex turistic Cheile Buții, etc.

Munții Retezat - Vf. Custura

Despre Vf. Custura:

- Se află pe rama sudică a munților Retezat, fiind cel mai înalt vârf al acesteia (2457 m).

- Se află în apropiere de Cabana Buta, una din cele mai vechi cabane din munții Retezat, cea mai înaltă locație de cazare din Stațiunea Uricani (1580 m).

- Poate cea mai frumoasă coborâre din Vf. Custura este pe Valea Mării, unde se pot vizita ce le 65 cascade de pe Traseul turistuc tematic Cascadele din Valea Mării și Lazăru.

Munții Tulișa - Vf. Tulișa

Despre Muntele Tulișa - Vf Tulișa:

- Muntele Tulișa este locul unde istoria se întâlnește cu obiceiurile și tradiția, este locul unde s-au dat lupte importante în primul război mondial, iar în prezent este o zonă pastorală.

- Tot aici se află Monumentul eroilor din primul război mondial, în cinstea cărora s-a ridicat o troiță.

- În zonă se mai află două troițe (cruci mari, una dfin profile de cornier, ridicată după 1980, și alte două cruci de lemn, una la izvor și alta mai dosită între stâncile din Vf. Făgețel (1589 m).

- Vf Tulișa este cel mai înalt vârf (1792 m) din munții cu acelaș nume.

- Este o frumoasă zonă montană în care abundă fructele de pădure (afine și coacăze).

- Cu plecare din Satul Valea de Brazi Traseul cicloturistic MTB Tulișa traversează toată culmea munților Tulișa și coboară spre municipiul Vulcan pe Dealul Babii.

Posibilități cazare: Pensiunea Dario, diferite facilități de cazare din Stațiunea Uricani.

 

Munții Tulișa - Vf Pietrii

Despre Vf. Pietrii:

- Este vârful aflat la jumătatea munților Tulișa.

- Se află pe traseul montan Traversarea Meridionalilor.

- Se află pe Traseul cicloturistic MTB Tulișa.

Posibilități cazare: Pensiuni din Stațiunea turistică Vulcan sau în municipiul Lupeni.

REGULAMENT DE PARTICIPARE - ÎN CURÂND

CÂȘTIGĂTORI

..........................................

 

Pentru cârcotași:

TOP 9VJ este un circuit care poate fi realizat în mai multe zile.

În lume există mai multe astfel de summit-uri, prin urmare noi doar ne-m inspirat, l-am creat și l-am realizat.

....................................................................

TOP 9VJ va avea dată de lansare 1 iunie 2024.

 

VisitUricani

2023

web counter

©Soo